Haftanın her günü 10:00-12:00 ve 13:00-17:00 arası ziyarete açıktır. İletişim: 0555 033 77 89
Toggle Bar

Tarihçe

Karaca Arboretum 1980 yılında Hayrettin Karaca tarafından kurulmuştur. Türkiye'nin ilk özel Arboretum'u olma özelliği taşıyan Karaca Arboretum'a 2004 yılında kurucusu Hayrettin Karaca tarafından vakıf statüsü kazandırılmış ve kendisi tarafından en biricik eseri olarak addedilen bu hizmet ülkeye armağan edilmiştir.

Karaca Arboretum Vakfı'nın yaşatılması ve geliştirimesi ziyaretçi bağışları ile devam edebilmektedir.

Bugün vakıf statüsüne ulaşmış olan Türkiye'nin ilk özel Arboretu'munun arazisi, 1948 yılında Karaca'nın babası Hacı Halil Karaca tarafından kavaklık yapılmak üzere 27 dönüm olarak alınmıştır. Yerinde tespit edilmeyen alınan arazi daha sonradan anlaşılacağı üzere bataklık haldedir. Arazi dikime elverişli hale dönüştürülmek üzere askıya alınıp, ıslah edilmiştir.

Islah edilen arazi bir arkadaş tavsiyesi üzerine kavaklık yerine meyve bahçesine dönüştürülür. Ağırlıklı olarak elma ve şeftali türleri dikilerek oluşturulan bahçede ilk ürün 1948 yılından elde edilir. 1956 yılında Halil Karaca'nın vefatından sonra Karaca kardeşleri ve enişteleri bir araya gelerek meyvecilik işini devam ettirerek araziyi zamanla genişletirler.

Daha sonra 1975 yılında kardeşler, babalarında kendilerine kalan mirası paylaşma kararı alırlar. Bu paylaşım sonucu Hayrettin Karaca'ya meyvelikten 65 dönüm arazi kalır. Kısa bir müddet daha meyvecilik faaliyetlerini devam ettiren Karaca, 1978 yılında arazi içerisinde hala ikametgahı olan evin yapımın kara vererek inşaatına başlar. 1980 yılında ev tamamlandığı zaman, evin çevresi Karaca'nın doğa aşını yansıtan nadide bir bahçe halini alarak bitkilerle bezenmeye başlamıştı bile.

Hayrettin Karaca, yurtdışında yaptığı Arboretum, botanik bahçe ve park gezilerinden de etkilenerek, önceleri ev bahçesi niyetiyle oluşturduğu alanı, dünyanın dört bir yanından topladığı nadide bitki türleriyle ikame etmek suretiyle genişleterek, bu alanı kısa süre içinde Türkiye'nin ilk özel Arboretum'u şekline dönüştürür.

Günümüzde 135 dönüm üzerine kurulu bu özel alan içerisinde barındırdığı 7.000 civarında ki değişil bitki tür, alt tür, varyete ve kültür formu ile ülkemizde önemli bir gen merkezi konumuna ulaşmıştır.

Koleksiyon Avrupa, Amerika ve Asya kıtasına özgü geniş bir ürün yelpazesine sahiptir. Dikkate değer koleksiyonlar arasında; Guercus / Meşe, Acer / Akçaağaç, Prunus / Japon Kirazı, Magnolia / Manolya ve Pinus / Çam türlerini sayabiliriz.

Karaca Arboretum, 2004 yılının Haziran ayında Uluslararası Dendroloji (Ağaç Bilimi) Vakfı tarafından, Dünya'da şimdiye kadar 14 Arboretum'a verilen ödüle layık görülmüştür. 27 Haziran 2004'te Cemiyetin Başkanı tarafından Arboretum'da düzenlenen tören ile Karaca'ya bu ödül takdim edilmiştir. Karaca Arboretum bu ödüle layık görülen 15. Arboretum olmuştur.

Yılda yerli ve yabancı olmak üzere yaklaşık .......... kişi tarafından ziyaret edilmektedir. Haftanın her günü 10:00 – 12:00 / 13:00 – 17:00 saatleri arasında halka hizmet vermektedir. Ziyaret amacıyla gelecek grup veyaokullar randevu alınması koşuluyla Karaca Arboretum'u gezebilmektedir.

Gezilerimiz rehber eşliğinde yapılmaktadır ve gezi süresi 45 dakikadır. Ziyaretler Karaca Arboretum Vakfı'na makbuz karşılığı bağış yapılarak gerçekleşmektedir.